Цените на имотите в големите градове не се очаква да паднат
24-09-2020

Цените на имотите в големите градове не се очаква да паднат

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
184,146€

Спад на цените на имотите в големите градове няма

Колкото и странно да звучи, кризата с Covid-19 почти не се отрази на пазара на кредитиране. След въвеждане на извънредното положение на 13 март, през първия месец почти изцяло спря интересът към кредитиране. Но още след средата на април имаше раздвижване, и тези хора, които бяха планирали тази година да изтеглят ипотечен кредит и да закупят собствен дом, се върнаха на пазара.

След като започна интересът да се увеличава през май и юни, август беше изключително активен с около 15% ръст спрямо миналата година. Като цяло, ако гледаме ръста от началото на годината спрямо миналата година, пазарът продължава да расте. Това показва, че дори да има отражение на Covid кризата върху ипотечния и кредитния пазар, то е малко.

Спад на цените на имотите в големите градове няма. Пазарът е активен в четирите най-големи града - София, Варна, Пловдив, Бургас, следвани от останалите градове в топ 10 в България.

Рестрикциите на банките за периода на извънредното положение и във връзка с Covid-19 са били много малки и почти всички банки още през юни месец са ги махнали.

От друга страна, лихвите останаха ниски. Имаше очаквания, че ще тръгнат нагоре, но напротив, задържаха се около 2,7% - 3,1% при ипотечното кредитиране и 5% - 6,5% при потребителското кредитиране.

Кредитни консултанти отбелязват, че ниските лихви и бързото връщане на желанието на хората да се сдобият с дом е причината пазарът на кредитиране да расте.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах