Цените на имотите в София далеч от драстични сривове
25-09-2017

Цените на имотите в София далеч от драстични сривове

Ексклузивна оферта

Напълно обзаведен тристаен апартамент, преустроен на двустаен, разположен в топ центъра на града - ул. "Г. С. Раковски"

София,Център
239,000€

Цените на имотите в София като цяло все още са далеч от своите критични нива отпреди 2009 г., показват данните

Няколко района на столицата обаче са изключения и ценовите нива там вече надвишават тези от 2008 г.

Лидери в това отношение са кв. „Хладилника“ и кв. „Редута“, където цените вече са с по 9% над предкризисните равнища. В „Младост 3“ цените са с 6% над предишните рекордни нива, а в центъра – с 1%.

Като цяло в последните четири години общото покачване на цените в някои райони на София достига 50-70%. Това важи най-вече за кварталите с подобрена инфраструктура и концентрирано ново строителство.

Динамиката на пазара по квартали

Престижният район „Лозенец“ не успява да възвърне високите нива на цените от 2008 г., когато квадратният метър на нелуксозно двустайно жилище е бил на цена 1 900 – 2 000 евро, сочат данните. Днес статистиките показват, че през последните четири години цените се увеличават с 35% и са с 29% под предишните рекордно високи нива.

В друг престижен район на София - „Гео Милев“, цените са с 25% под нивата от 2008 г., макар че в последните 4 години нарастват с 48%.

В „Младост 4“ ръстът за последните четири години достига 49%, но нивата са с 10 на сто под предкризисния връх отпреди 2008 г.

В „Студентски град“ повишението за периода от четири години е най-слаб – 23%, като цените са с 21% под предкризисните равнища. Относителната устойчивост на ценовите равнища агенциите обясняват с непрекъснатия интерес към имотите в този район предвид тяхната доходност.

Най-силен ценови ръст за последните четири години е отчетен в „Хладилника“ и в района на мол Paradise предвид и обновената инфраструктура и засиленото строителство, включително и на офиси – 70 %

Интерес или балон?

Клиентите се ориентират не само към придобиване на имот за живеене, но и към покупка с инвестиционна цел. Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени от млади новодомци и от хора, които инвестират в имоти заради по-високата доходност при отдаването им под наем.

Повишаването на цените на имоти в този четиригодишен период не е изкуствено и не може да говорим за балон. То е в резултат на повишеното търсене, подобрената инфраструктура и изгодните ипотечни кредити.

Не се очаква обаче по-голямо повишение в цените, тъй като те трябва да отговарят и на възможностите на българския купувач, за да се осъществяват сделки.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах