Фактори, определящи реалната цена на имота ви
07-08-2017

Фактори, определящи реалната цена на имота ви

Ексклузивна оферта

Продажба на панорамен четиристаен апартамент в новострояща се сграда в кв. Витоша - QHome

София,Витоша
224,701€

Kогато продаваме даден имот, едно от най-важните неща, които трябва да определим първо, е правилната му цена.

Напоследък се наблюдава тенденция, при която собствениците на имоти от вторичния пазар ги обявяват на стойност с до 20%, дори 30% по-висока от пазарната. След това се появява и недоумението защо към техния имот няма интерес и запитвания.

Има няколко основни фактори, които трябва да се вземат предвид, когато изчисляваме колко всъщност струва даден имот. Преди всичко това са наличието на лесен достъп до обществен транспорт и основните булеварди, както и възрастта на имота. Във ваша полза би било, ако жилището не е построено преди повече от 5-7 години. Други основни фактори, които повишават цената на имота, са наличието на асансьор, портиер, видеонаблюдение и състоянието на пространството около сградата – чист и поддържан двор, наличие на подземен и наземен паркинг. Купувачите на имоти винаги търсят и харесват апартаменти с добро разпределение на помещенията, добре шумоизолирани стаи, големи кухни, отделни тоалетни и големи балкони.

Разбира се, има и фактори, които работят в обратната посока и намаляват пазарната цена на жилището ви. Например, когато имотът е на повече от 20 години. Това автоматично смъква цената му. Също така ако сградата и входът са в лошо състояние, ако не разполага с асансьор, лоша или дори липсваща инфраструктура, отсъствието на двор, както и наличието на влага и студ в жилището.

Голяма част от потенциалните купувачи обръщат внимание на неща като на какво разстояние от сградата се намира кофата за боклук, паркомястото, колко шумна е улицата, та дори и дреболии от рода на това дали се чува затварянето на врата на асансьора.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах