Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да ви заинтересува.

Разбрах
30.10.2018

Има ли баланс в търсенето и предлагането на недвижими имоти?

Интересни тенденции се наблюдават в петте областни града с най-активен пазар след публикуване на данните за третото тримесечие на 2018 г. за броя реализирани имотни сделки и броя на сделките с ипотеки, и на база нашите наблюдения за средни цени на жилищна площ през периода 2015-2018 г.

В етап на балансираност между търсене и предлагане и забавяне ръста на средните цени на жилищна площ навлиза пазарът на недвижими имоти. Това дава основание да се говори за зрялост на пазара и отговорно участие на всички субекти в него. 

В диаграмите по-долу сме съпоставили динамиката на местните пазари като процент на ръста/ спада на трите показателя (брой сделки, брой сделки с ипотеки и средна цена на жилищна площ) за деветмесечията на периода 2015-2018 г. 

 

София – очевидна тенденция към намаляване на ръста както на цените, така и на сделките и ипотеките.

Очевидно пазарът навлиза в нов етап на балансираност между предлагане и търсене. Динамиката в цените на жилищата през периода, дава своето отражение върху другите два показателя. От една страна, поведението на купувачите се променя в посока на отлагане на покупка с цел подобряване на комплексните характеристики на търсенето жилище и възможности за преговори. От друга страна, това забавяне рефлектира върху ползването на привлечени средства от търговските банки. Комплексно и трите индикатора са взаимосвързани и ще очертават активността на столичния пазар, в частност на пазара на жилища, до края на годината, като очакваме динамиката на средните цени на жилищна площ да продължи да намалява. Това от своя страна води до удължаване на средния срок за покупка и ако тенденцията продължи, ще доведе до удължаване на срока за продажба на имотите.


Подобни новини

Уважаеми Дами и Господа,

На 25 май 2018 влезе в сила общ регламент за защита на личните данни (Регламент ЕС N 2016/679). За да продължим да изпращаме към вас най-актуалните предложения имаме нужда от вашето съдействие и съгласие за получаване на маркетингови съобщения от Смарт Брокерс ООД.

Ако желаете да получавате информация за най-актуалните ни оферти за продажба и наеми на недвижими имоти, събития и интересни новини, съгласно Европейските изисквания, моля абонирайте се за нашия електронен инфобюлетин.

Този месец актуализираме и Политиката за поверителност на нашия уебсайт, за да може по-лесно да разберете как събираме личните ви данни, каква информация може да бъде събрана, как може да бъде използвана, какъв е срокът за който я съхраняваме, как съхраняваме личните ви данни и на кого могат да бъдат прехвърляни те. Моля запознайте се с Политиката за поверителност тук

За да потвърдите Вашето съгласие да получавате нашия бюлетин, моля натиснете бутона:

Ако НЕ желате да продължите да получавате нашия бюлетин, моля, натиснете ТУК
или ни изпратете e-mail на office@smartbrokers.bg