Има ли отлив на международните инвеститори от пазара за бизнес имоти?
09-07-2018

Има ли отлив на международните инвеститори от пазара за бизнес имоти?

Ексклузивна оферта

Продажба на панорамен четиристаен апартамент в новострояща се сграда в кв. Витоша - QHome

София,Витоша
224,701€

Общият обем на инвестициите у нас в този сектор достига 380 млн. евро през първата половина на годината.

Инвестициите в бизнес имоти в България през първите шест месеца на 2018 г. са на обща стойност над 380 млн. евро, включително сделки с парцели.

Отчитасе сериозен спад на интереса на чуждите инвеститори към пазара на бизнес имоти у нас от началото на 2018 г. заради високите цени на предлаганите активи и липсата на качествени мащабни проекти, които отговарят на търсенето на потенциалните купувачи.

Макар и пазарът да показва относително висока активност в сравнение с предходни години, повечето сделки са резултат на преговори, започнали през 2017 г., а слабият инвеститорски интерес от последните месеци ще даде отражение върху бъдещи периоди.

Ръстът на инвестиционния пазар, на който станахме свидетели през 2017 г., значително повиши очакванията на българските продавачи и доведе до ръст на цените. Покачването обаче не е обосновано с увеличено търсене, а се дължи на твърде оптимистичната очаквания за пазара.

Не се очаква безпрецедентният за българския пазар обем от сделки за над 1 млрд. евро през 2017 г. да се повтори в близко бъдеще. Миналата година основен двигател бяха южноафриканските фондове, които през миналата година активно навлязоха в България. Успоредно с това обаче от пазара се отдръпват западноевропейските инвеститори.

За тези капитали България трудно се конкурира с други източноевропейски пазари, които предлагат по-добро съотношение между цена на привлечения ресурс и доходност. Сред примерите са Румъния и Унгария, както и второстепенни градове в Полша, които през последната година влязоха в полезрението на инвеститорите в имоти.

В сравнение с България тези пазари предлагат по-ниски нива на доходност, но съответно при по-добри лихви за финансиране и по-нисък риск.

В немалко случаи финализирането на една сделка може да отнеме повече от шест месеца. Обемът на пазара от началото на годината не бива да заблуждава за висока активност, а трябва да се приеме като инерция от 2017 г.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах