Къде най-активно се търсят луксозни имоти в София
26-05-2017

Къде най-активно се търсят луксозни имоти в София

Ексклузивна оферта

Продажба на панорамен четиристаен апартамент в новострояща се сграда в кв. Витоша - QHome

София,Витоша
224,701€

През последните години в България пазарът на луксозни имоти се развива изключително динамично.

Основната причина е така нареченото милениум поколение – младите хора над 30 г., натрупали вече парични средства от работа в бързоразвиващи се сфери като информационни и компютърни технологии, банковия и финансов сектор, инвестиции и стартъпи.

В столицата търсенето на луксозни имоти е най-активното. Най-голям интерес се наблюдава в райони като: Докторска градина, идеален център, южните части на столицата, както и кварталите „Лозенец“, „Иван Вазов“, „Изток“ и „Изгрев“. Нараства и интересът в района на бул. България.

Най-голямо търсене на къщи има в подножието на Витоша планина, където веднъж излязъл на пазара, имотът се реализира много бързо.

Секторът на високия клас имоти обаче е изправен пред редица казуси и предизвикателства, отбелязват компаниите за недвижими имоти. Забелязва се недостиг на модерни жилища с големи, отворени, функционално разпределени пространства и съвременно обзавеждане, за сметка на редица класически имоти с масивна мебелировка и много стаи. Голяма част от критериите на младите хора са свързаните с технологии и смарт системи за управление на жилището, каквито липсват в луксозните имоти, предпочитани от богатите хора на 60+ години, а те са основните собственици на високия сегмент.

Съвременните клиенти искат да имат мобилен достъп до системи за отопление, осветление, вентилация и сигурност в своя дом и да ги управляват дистанционно. Най-търсени са апартаментите с много светлина, просторни помещения и големи тераси, които могат да се използват за развлечения с приятели. Средната квадратура предпочитана от купувачите е 250 – 400 кв.м.

Оскъдното предлагане и засиления интерес към луксозните имоти са причината за резкия ръст в сегмента от 15% спрямо 2015 г.

Лихвите по ипотечните кредити са толкова ниски, че за последните 28 години завръщат купувачите към имоти на стойност над 600 000 евро, както и тези, които купуват имот с цел инвестиция. Купувачите проявяват и интерес за покупка на втори имот на нашето Черноморие или в Гърция. Изключително динамичен пазар на луксозни имоти през последните години в България.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах