Расте ли търсенето на къщи с двор в близост до големите градове?
07-05-2020

Расте ли търсенето на къщи с двор в близост до големите градове?

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
184,146€

През последните две седмици се наблюдава засилен интерес към къщи с двор

През последните две седмици се наблюдава засилен интерес към къщи с двор в близост до големите градове.

Отчита се увеличено търсене от купувачите за къщи с двор извън големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас. Интересът е както към големи и луксозни къщи, така и към парцели с малки и стари къщи, годни за обитаване. От къщите, които се нуждаят от ремонт се предпочитат такива, които подлежат на козметичен и освежителен ремонт, а не на основен. Тези сигнали показват, че интересът е продиктуван от извънредната ситуация, в която се намираме. Купувачите искат да открият имот, в който веднага да могат да се нанесат.

Освен към къщи около големите градове интересът на купувачите е привлечен и от къщи и апартаменти в селища с минерални води, по Черноморието и планинските райони, отново за покупка.

Средните цени на къщи около Витоша в близост до София са около 1300 евро на кв.м, докато по селата в София област варират в диапазона 250-450 евро за кв.м.; в областите Бургас и Варна – между 600 и 800 евро на кв.м.; в област Пловдив – между 300 и 500 евро на кв.м.

За привлекателните райони с минерални извори средните цени за къщи са – във Велинград - 600 евро/кв.м.; в Кюстендил и Хисаря – 400 евро/кв.м.; в Девин – 300 евро/кв.м., но предложенията са много ограничени.

Друга интересна тенденция, която се очертава е търсенето на къщи под наем, особено в околностите на София. Средната наемна цена там е около 5 евро на кв.м., а най-много предложения има в диапазона 1300 – 2000 евро наем на месец. Доста по-изгоден е наема на къщи на разстояние над 50 км. от София. Там голяма къща с двор може да се наеме за по-малко от 400 евро на месец, но отново предложенията са ограничени.

Дали и кога този интерес ще се превърне в сделки, предстои да разберем съвсем скоро. Но практиката показва, че когато сделките в определен район и за определен тип имот се превърнат в тенденция, там цените започват да растат.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах