Ръст на имотните сделки
13-10-2015

Ръст на имотните сделки в София, луксозните имоти са най-сигурната инвестиция

Ексклузивна оферта

Просторен мезонет в нова тухлена сграда в елитния идеален център

София,Оборище
262,898€

През първото шестмесечие на 2015 година отбелязваме ръст на сделките с имоти в София от 27% в сравнение със същия период на 2014 година.

За този период са реализирани 11 291 сделки с имоти, в сравнение с 8 825 за същия период на миналата година. Тенденция е също и увеличаване на договорните ипотеки с 48% за първите шест месеца на 2015, в сравнение със същия период на миналата година.

Наблюдава се и засилен интерес към луксозните имоти и луксозни къщи, разположени в Южните квартали на София.

Средното време за престой на оферирани имоти на пазара от обявяването им до продажбата също намаляват. Този срок e около 60-80 дни срещу 90-95 дни за първото шестмесечие на 2014 г.

За сравнение през 2012 г. офертите са отлежавали средно около 4 месеца, преди да намерят купувача си.

Плавното покачване на цените e тенденция, която ще се запази и поради дефицита на предлагане на луксозни жилища.

Купувачите продължават да предпочитат жилища тип – ново строителство. Активизират се строителството и реализацията на нови проекти. През последните месеци наблюдаваме сериозен ръст на покупките на луксозни жилища от високия ценови сегмент – над 120 000 евро, и очакваме това да продължи.

Очакваме положителен тренд при цените в жилищния сегмент в София, в рамките до 2-3% на годишна база, както и продължаване на тенденцията за увеличен интерес към покупката на имоти с инвестиционна цел.

Вероятно е, повишаване на търсенето и на офис площи и индустриални имоти.

Интересът на купувачите към терени, подходящи за еднофамилни къщи в градските и извънградските зони, ще се запази. Очакваме изтегляне на част от спестените пари в банките и пренасочването им към закупуване на имот – жилище, терен за строителство, земеделска земя, луксозни имоти.

Ще има нарастване на дела на ипотечното кредитиране спрямо потребителското. Спадът на лихвите по депозитите ще продължи, което очакваме да се отрази и върху лихвите по кредитите.

Увеличение на броя на сделките, умерен ръст на цените в райони с добра транспортна достъпност и инфраструктура, съкращаване на срока за сключването им и активизиране на новото строителството са основните тенденции за пазара на недвижими имоти през 2015 година, които очакваме да продължат и през 2016 година

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах