Свързани със строителя лица няма да могат да осъществяват строителен надзор
02-10-2019

Свързани със строителя лица няма да могат да осъществяват строителен надзор

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
184,146€

Консултантски компании няма да могат да упражняват строителен надзор на обекти

Свързани със строителя лица няма да могат да осъществяват строителен надзор Надзорните фирми няма да могат да сключват договори за изпитвания в лаборатории на строителя или свързани с него лица, предвиждат законови промени

Консултантски компании няма да могат да упражняват строителен надзор на обекти, ако те или свързани с тях лица и фирми са строители и/или доставчици на машини, съоръжения и оборудване на същите тези обекти.

Това предвиждат нови предложения за промени в Закона за устройството на територията, предложени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Текстовете са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации. Крайният срок за подаване на становища е 25 октомври.

Ведомството предлага още фирмите за строителен надзор да не могат да сключват договори за изпитвания в лаборатории на строителя или свързани с него лица.

С приемането на промените консултантите няма да могат да сключват договор за оценяване съответствието на проекта за строежи, за които самите те или наети от тях лица са проектанти и/или строители, и/или доставчици на машини, съоръжения, технологично оборудване, както и свързаните с тях лица по смисъла на Търговския закон.

Затягат се и правилата за прекратяване на действието на издадено удостоверение за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване на строителен надзор от санкциониран консултант. Това ще става при две наказателни постановления и ще се изисква недопускане на нарушения за период от три години.

Завишават се и санкциите за лицата, които извършват оценка за съответствие на инвестиционен проект в нарушение на изискванията на закона. В зависимост от нарушението санкциите могат да достигнат и 15 хил. лева.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах