Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да ви заинтересува.

Разбрах
04.07.2019

Ускорен ръст на цените на жилищата в големите градове

В София и Пловдив е отчетено двуцифрено повишение на цените на новите жилища през първото тримесечие, сочат данни.

След забавянето през третото и четвъртото тримесечие на миналата година цените на жилищата в големите градове и в цялата страна отново ускоряват ръста си през първото тримесечие на 2019 г., като единственото изключение от тенденцията е Варна, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

София е лидер по поскъпване на жилищата между януари и март с повишение на цените от 9,6% на годишна основа, като то се дължи главно на ръста при новите жилища с цели 18,6%, докато съществуващите жилища регистрират по-умерено покачване от 5,3%. Само между четвъртото тримесечие на миналата година и първите три месеца на тази година цените на новите жилища в София са нараснали с 9,7%, а тези на старите жилища са останали почти непроменени.

Двуцифрен годишен ръст на цените на новите жилища има и в Пловдив – 12,6%, докато при съществуващите жилища покачването е само с 3,9%. Общо цените на жилищата в града са отбелязали повишение от 7,1% на годишна основа през първото тримесечие и с 1,6% спрямо последното тримесечие на миналата година.

Общо за страната цените на жилищата нарастват със 7,3%, като новите са поскъпнали почти двойно по-бързо в сравнение със съществуващите – 11,9% спрямо 5%. Спрямо последното тримесечие на миналата година цените са се увеличили с 2,6%, като ръстът при новите жилища достига 5,7%.

Специалисти смятат, че цените на места се успокояват, но в някои комплекси цените остават  същите като миналата година, строителите са много по-предпазливи в повишаването на цените, тъй като предлагането е много по-голямо, а сделките се случват по-бавно.


Подобни новини

Уважаеми Дами и Господа,

На 25 май 2018 влезе в сила общ регламент за защита на личните данни (Регламент ЕС N 2016/679). За да продължим да изпращаме към вас най-актуалните предложения имаме нужда от вашето съдействие и съгласие за получаване на маркетингови съобщения от Смарт Брокерс ООД.

Ако желаете да получавате информация за най-актуалните ни оферти за продажба и наеми на недвижими имоти, събития и интересни новини, съгласно Европейските изисквания, моля абонирайте се за нашия електронен инфобюлетин.

Този месец актуализираме и Политиката за поверителност на нашия уебсайт, за да може по-лесно да разберете как събираме личните ви данни, каква информация може да бъде събрана, как може да бъде използвана, какъв е срокът за който я съхраняваме, как съхраняваме личните ви данни и на кого могат да бъдат прехвърляни те. Моля запознайте се с Политиката за поверителност тук

За да потвърдите Вашето съгласие да получавате нашия бюлетин, моля натиснете бутона:

Ако НЕ желате да продължите да получавате нашия бюлетин, моля, натиснете ТУК
или ни изпратете e-mail на office@smartbrokers.bg