Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да ви заинтересува.

Разбрах
21.03.2020

България сред страните в ЕС с най-малък ръст на строителството през януари

Румъния, Белгия и Германия са лидери по годишен ръст на строителната продукция в съюза през първия месец на годината.

България е сред страните в ЕС с най-малък ръст на строителството през януари както на месечна, така и на годишна основа.

Строителната продукция у нас е нараснала с 1,6% на годишна основа през януари след скока с 1,9% през декември. Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, по-малък ръст на годишна основа е регистриран само в Португалия (+0,9%), а спадове са отчетени в Испания и Унгария от съответно -4,4% и -2,4%. Румъния, Белгия и Германия са постигнали най-голям годишен ръст на строителството през януари от съответно 47,8%, 12,9% и 12%.

Спрямо декември строителството у нас е отбелязало ръст от 0,9%, който е най-ниският сред страните членки. Спад е отчетен само в Испания с 0,3%. Най-голямо повишение на месечна основа са постигнали Румъния, Словения и Полша от съответно 20,9%, 10,2% и 9,3%.

През януари строителната продукция в еврозоната е нараснала с 6% на годишна основа, а в ЕС като цяло – с 6,2%. На месечна основа отчетеният ръст в еврозоната и ЕС е съответно 3,6% и 3,9%.

Както в ЕС, така и в еврозоната ръстът на строителната продукция се дължи предимно на гражданското и инженерното строителство, докато сградното строителство е нараснало с по-бавен темп.


Подобни новини

Уважаеми Дами и Господа,

На 25 май 2018 влезе в сила общ регламент за защита на личните данни (Регламент ЕС N 2016/679). За да продължим да изпращаме към вас най-актуалните предложения имаме нужда от вашето съдействие и съгласие за получаване на маркетингови съобщения от Смарт Брокерс ООД.

Ако желаете да получавате информация за най-актуалните ни оферти за продажба и наеми на недвижими имоти, събития и интересни новини, съгласно Европейските изисквания, моля абонирайте се за нашия електронен инфобюлетин.

Този месец актуализираме и Политиката за поверителност на нашия уебсайт, за да може по-лесно да разберете как събираме личните ви данни, каква информация може да бъде събрана, как може да бъде използвана, какъв е срокът за който я съхраняваме, как съхраняваме личните ви данни и на кого могат да бъдат прехвърляни те. Моля запознайте се с Политиката за поверителност тук

За да потвърдите Вашето съгласие да получавате нашия бюлетин, моля натиснете бутона:

Ако НЕ желате да продължите да получавате нашия бюлетин, моля, натиснете ТУК
или ни изпратете e-mail на office@smartbrokers.bg