България сред страните в ЕС с най-малък ръст на строителството през януари
21-03-2020

България сред страните в ЕС с най-малък ръст на строителството през януари

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
184,146€

Румъния, Белгия и Германия са лидери по годишен ръст на строителната продукция

Румъния, Белгия и Германия са лидери по годишен ръст на строителната продукция в съюза през първия месец на годината.

България е сред страните в ЕС с най-малък ръст на строителството през януари както на месечна, така и на годишна основа.

Строителната продукция у нас е нараснала с 1,6% на годишна основа през януари след скока с 1,9% през декември. Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, по-малък ръст на годишна основа е регистриран само в Португалия (+0,9%), а спадове са отчетени в Испания и Унгария от съответно -4,4% и -2,4%. Румъния, Белгия и Германия са постигнали най-голям годишен ръст на строителството през януари от съответно 47,8%, 12,9% и 12%.

Спрямо декември строителството у нас е отбелязало ръст от 0,9%, който е най-ниският сред страните членки. Спад е отчетен само в Испания с 0,3%. Най-голямо повишение на месечна основа са постигнали Румъния, Словения и Полша от съответно 20,9%, 10,2% и 9,3%.

През януари строителната продукция в еврозоната е нараснала с 6% на годишна основа, а в ЕС като цяло – с 6,2%. На месечна основа отчетеният ръст в еврозоната и ЕС е съответно 3,6% и 3,9%.

Както в ЕС, така и в еврозоната ръстът на строителната продукция се дължи предимно на гражданското и инженерното строителство, докато сградното строителство е нараснало с по-бавен темп.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах