Как да определим какъв месечен наем да плащаме според доходите ни?
22-07-2020

Как да определим какъв месечен наем да плащаме според доходите ни?

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
184,146€

Когато си търсим жилище под наем, нещо, с което трябва да сме наясно е какъв наем няма да ни затрудни

Когато си търсим жилище под наем, нещо, с което трябва да сме наясно е какъв размер на наема няма да ни затрудни.

Представяме ви няколко възможности за това как да определите най-точно размера на наема:

Бюджета на всеки наемател е уникален. Но за да изберете своето жилище под наем трябва да определите параметрите на възможностите си. Винаги имайте предвид, че в офертите има предвидена част от наемодателя за преговори т.е. търсете обяви с 5-10% по-висок наем от този, който сте готов да платите.

Няма лесен отговор на въпроса „Какъв наем мога да си позволя?“ Експертите препоръчват наемателите да харчат не повече от 25% до 30% от месечния си доход за наем. Т.е. ако например вашето домакинство има месечен чист доход 2000 лв., наемът ви не трябва да надвишава 600лв. на месец. Но както всяко правило и тук може да има изключение и вашите персонални обстоятелства да допускат по-висок или по-нисък наем.

Друг начин за определяне на наема, който да си позволите е като следвате няколко основни стъпки:

1. Направете си сметка за целия ви бюджет. Има различни методи на бюджетиране, но правилото 50/30/20 обаче е признато от много финансови експерти. Според това правило бюджетът ви трябва да бъде: 50% от доходите ви са за фиксирани разходи - като наем, транспорт, комунални услуги и хранителни стоки;

30% от доходите ви са за вечери навън, развлечения, хоби, спорт, шопинг терапия; 20% от доходите ви са за изплащане на дългове, кредити и спестяване за бъдещето.

Използвайки тази разбивка, можете да видите как ръководството за 25% -30% наем може да се промени, ако другите ви разходи са различни. Ако са включени комунални услуги и имате ниски транспортни разходи, е възможно да си позволите да дадете за наем до 40% от доходите си.

2. Бъдете реалисти по отношение на разходите си. Когато мислите да свиете някои части от бюджета си, за да увеличите максимално наема, бъдете честни относно начина си на живот. Ако трябва да се откажете от хобито си, за да покриете наема, решете дали това наистина е нещо, без което можете да живеете в хармония със себе си.

3. Добавете обзавеждане/оборудване и други текущи разходи. Обмислете всички допълнителни разходи, които ще имате, след като се преместите. Ако последното ви място е дошло с дивана на съквартиранта ви, а сега сте тръгнали сами, може да се наложи да включите в разходите си нови мебели. В допълнение към обзавеждането на вашия нов апартамент, ще има и други еднократни разходи, за които ще трябва да разполагате и с пари в брой:

Например: Депозит - за един или два месеца; разходи за преместване;известно припокриване на стария и новия наем и други.

4. Не включвайте в плащането на наем използване на спестовни или кредитни сметки. Може да се изкушите да вземете малко пари от спестените или от кредитната карта, но не го правете. След като започнете да източвате тези средства, за да покриете наема, след време ще бъдете без резервни средства при неотложна нужда. За предпочитане е жилището под наем да е недалеч от работното ви място или да има удобен бърз транспорт. Така спестявате от транспортните разходи.

Ако сме успели да ви помогнем с определянето на какъв наем можете да си позволите, то разгледайте офертите ни за наеми на https://smartbrokers.bg/bg/estates/for-rent

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах