Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да ви заинтересува.

Разбрах
16.09.2020

Пандемията не успя да повлияе сериозно на жилищния сектор

Пазарът на имоти в страната остана жив независимо от пандемията и кризата. Очакванията са за спад на цените за тази година средно с 5%.

Спад от 18% за цялата страна има на сключените сделки за недвижими имоти за първото полугодие на годината. За София спадът е 13%, а най-нисък е спадът за Варна – там е само 7,5%, в Пловдив е 15%, за Бургас е 19%. Въпреки това обемът от сделки е значим.

За първата половина на миналата година в София са реализирани 13 хиляди сделки, а за тази година те са 11 хиляди. Подобно е положението и в другите градове.

Данните за първото тримесечие на НСИ сочат, че за четири години жилищата в София са поскъпнали с близо 50 на сто, което нарежда столицата ни на първо място сред големите градове по класацията за поскъпването на имотите.

Новите активни групи на пазара на недвижими имоти са физически лица и фирми със сериозни спестявания, които искат да се възползват от ситуацията – това е нормален процес. Друга нова група са българи, които се върнаха от чужбина, и те също закупуват имоти или дават под наем.

Наемният пазар в големите градове загуби част от динамиката си през пандемията заради това, че от март месец нямаше учебни занятия, така че той е леко потърпевш, но не много. Отчитат се и малко по-ниски цени на наемите.


Подобни новини

Уважаеми Дами и Господа,

На 25 май 2018 влезе в сила общ регламент за защита на личните данни (Регламент ЕС N 2016/679). За да продължим да изпращаме към вас най-актуалните предложения имаме нужда от вашето съдействие и съгласие за получаване на маркетингови съобщения от Смарт Брокерс ООД.

Ако желаете да получавате информация за най-актуалните ни оферти за продажба и наеми на недвижими имоти, събития и интересни новини, съгласно Европейските изисквания, моля абонирайте се за нашия електронен инфобюлетин.

Този месец актуализираме и Политиката за поверителност на нашия уебсайт, за да може по-лесно да разберете как събираме личните ви данни, каква информация може да бъде събрана, как може да бъде използвана, какъв е срокът за който я съхраняваме, как съхраняваме личните ви данни и на кого могат да бъдат прехвърляни те. Моля запознайте се с Политиката за поверителност тук

За да потвърдите Вашето съгласие да получавате нашия бюлетин, моля натиснете бутона:

Ако НЕ желате да продължите да получавате нашия бюлетин, моля, натиснете ТУК
или ни изпратете e-mail на office@smartbrokers.bg