Пандемията не успя да повлияе сериозно на жилищния сектор
16-09-2020

Пандемията не успя да повлияе сериозно на жилищния сектор

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
184,146€

Пазарът на имоти в страната остана жив независимо от пандемията и кризата.

Пазарът на имоти в страната остана жив независимо от пандемията и кризата. Очакванията са за спад на цените за тази година средно с 5%.

Спад от 18% за цялата страна има на сключените сделки за недвижими имоти за първото полугодие на годината. За София спадът е 13%, а най-нисък е спадът за Варна – там е само 7,5%, в Пловдив е 15%, за Бургас е 19%. Въпреки това обемът от сделки е значим.

За първата половина на миналата година в София са реализирани 13 хиляди сделки, а за тази година те са 11 хиляди. Подобно е положението и в другите градове.

Данните за първото тримесечие на НСИ сочат, че за четири години жилищата в София са поскъпнали с близо 50 на сто, което нарежда столицата ни на първо място сред големите градове по класацията за поскъпването на имотите.

Новите активни групи на пазара на недвижими имоти са физически лица и фирми със сериозни спестявания, които искат да се възползват от ситуацията – това е нормален процес. Друга нова група са българи, които се върнаха от чужбина, и те също закупуват имоти или дават под наем.

Наемният пазар в големите градове загуби част от динамиката си през пандемията заради това, че от март месец нямаше учебни занятия, така че той е леко потърпевш, но не много. Отчитат се и малко по-ниски цени на наемите.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах