Важни моменти при покупка на имот в Гърция
17-05-2023

Важни моменти при покупка на имот в Гърция

Голяма къща реализирана на 3 етажа с прекрасно поддържан двор и беседка в Ситония

Голяма къща реализирана на 3 етажа с прекрасно поддържан двор и беседка в Ситония

Greece,Sithonia
320,000€

Защо да инвестираме в имот на Егейско море?

През последните няколко години имотния пазар в Гърция привлича купувачи от цяла Европа, със своите фантастични плажове, кристално море, автентична култура и чудесна кухня. Ценовите нива е друг фактор, който оказва силно влияние върху клиентското решение за покупка. Страната все повече се превръща в притегателен център за инвестиции от страна на частни купувачи и поради предприетите от правителството мерки за облекчаване на процедурите и намаляване на разходите, свързани с придобиването на имот.

Освен емоционалната стойност, която носи такава покупка, купувачите все повече обръщат внимание и на възможността за реализация на допълнителна доходност, свързана с повишаващите се цени на имотите и генериране на допълнителни приходи от отдаване през периоди, в които същите не се използват от собственик.

Какво следва след вземане на решение за покупка?

След провеждане на консултация и избиране на подходящо предложение обикновено изникват въпроси, свързани със срокове и процедури, касаещи уреждане на сделка в южната ни съседка.

На първо място следва да се отбележи, че процеса по придобиване на имот в Гърция е подобен на този в България. Същият е добре регламентиран и сравнително бърз. Задължително условие е ползването на местен адвокат, който извършва проверка за липса на тежести и възбрани върху имота и съдейства с уреждането на документалната част на процеса. Обикновено адвокатът прави и справка в имотен регистър на страната, касаеща собствеността на имота. Допълнително същият има задължение да съдейства за издаване на Данъчен идентификационен номер и банкова сметка.

За улесняване на процеса по покупка често купувача подписва генерално пълномощно на адвоката пред гръцки нотариус в присъствие на акредитиран преводач.

Фактическият акт по придобиване на имот в Гърция е подписване на договор за покупко-продажба на недвижим имот. Извършва се в присъствието на нотариус, които може да бъде избран и от купувача и акредитиран преводач. Подписаният договор следва да се впише в имотен регистър по съответен регион. В регистъра се пази копие на този договор, изписан само на гръцки език.

Разходи по придобиване

  • Такса за адвокатско обслужване – 1.2% от продажната цена на имота, но не по-малко от 1 000 евро. Върху таксата се начислява и ДДС в размер на 24%. Същата може да бъде договаряна индивидуално.

  • Нотариална такса - 1,5% от продажната цена, върху, която се начислява ДДС в размер на 24%

  • Данък върху придобитата собственост – 3.09% от продажната стойност на имота

  • Такса за регистриране на сделката в регистъра на недвижимите имоти – 0.5%

  • Агентска такса – 2% от продажната цена на имота. Върху същата се начислява ДДС в размер на 24% процента.

При финализиране на сделка задължително условие е ползване на преводач, ако купувача не владее гръцки език. Това се налага и от факта, че копието от договора, което остава за съхранение в имотен регистър на съответен район е само на гръцки език. Таксата за услугата варира от 200 до 400 евро.

Необходими документи за покупка на имот от гражданин на Р. България в Гърция:

  1. Лична карта или международен паспорт
  2. Гръцки данъчен номер АФМ

Имате нужда от повече информация?

Позвънете на телефона за връзка или заповядайте в офиса на Smart Brokers, където екип от квалифицирани брокери ще ви предоставят максимално много информация и ще ви помогнат в избора на желан от вас имот.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах