Покупка на имот в Гърция
15-03-2023

Покупка на имот в Гърция

Покупка на имот в Гърция
Напълно обзаведена 6 стайна къща с голям двор и веранда, изградени в стила на средиземноморската архитектура

Напълно обзаведена 6 стайна къща с голям двор и веранда, изградени в стила на средиземноморската архитектура

Greece,Moudania
430,000€

Изключително атрактивен вариант за инвестиция

Изключително атрактивен вариант за онези, които търсят комбинацията от комфорт и ексклузивни преживявания в близост до природата е инвестицията в имот на гръцкото море.

Привлекателните цени на имотите, в сравнение с редица европейски дестинации, дават конкурентно предимство на Гърция. Всяка година туристите не само от България, а и от цял свят са привлечени от просторните плажове, кристално чистата вода и спокойствието в Гърция. Всеки, посетил дори част от нейните острови, успява да се потопи в тяхната атмосфера.

Друго основно предимство на южната ни съседка са плажните ивици, които са запазили естествения си чар и красота. В градчетата се залага повече на ниските сгради, самостоятелните вили и малките и уютни улици, където цари истинско спокойствие.

Освен с пленителната си природа, гръцките земи притежават богата история и интересна култура. Независимо от мястото, на което сте избрали да закупите ваканционния си имот, в близост ще имате на разположение музеи, галерии и други архитектурни обекти. Не е за пренебрегване и факта, че българите сме винаги топло посрещани от южните ни съседи.

Разходите по покупка на имот в България и Гърция са много сходни, в общия случай около 5-7% от продажната цена

Пример: Ако сделката е на стойност 100 000 €, а данъка върху прехвърлянето на собствеността 3,09%, разходите ще са следните:

  • Адвокатски такси: 100 000х1,5%* = 1,500 € (плюс 24% ДДС, който се начислява на тази сума) = 1 860 €
  • Нотариални такси: 100 000x1,5% = 1500 € (плюс 24% ДДС) = 1860€
  • Данък върху прехвърлянето на собственост: 100 000x3,09% = 3090 €
  • Регистрация в Регистъра на недвижими имоти: 100 000х0,5%+150€ = 650 €

През последните 3 години тренда на покачване на продажните цени на имотите в Гърция изпревари този в България. Това се обуславя от засилен интерес за покупка не само от традиционните купувачи от балканския регион, но и от такива от Западна Европа, Англия и средния изток.

Важно е да се отбележи и нова тенденция, която се засили в последните 2 - 3 години, а именно реализация на инвестиционни намерения в различни райони на северна Гърция от страна на български строителни компании. Това е допълнително доказателство за добрите оценки на гръцкия пазар на недвижими имоти и посоката на развитие на същия.

На лице са всички предпоставки да бъде направена реалистична оценка на възможностите за повишаване на цената на закупен сега имот в следващите до 5 години. Според повечето прогнози нарастването на цените ще се движи в диапазона на 20 – 45 %. Това е сигурна предпоставка за реализация на добра печалба от направена сега инвестиция в недвижим имот в южната ни съседка. Допълнително не са за пренебрегване и възможностите за реализация на пасивни приходи от ваканционно отдаване на имота под наем, през периодите, в които същия не се ползва от собственика.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах