Нови условия за отпускане и жилищни кредити
19-09-2024

Нови условия за отпускане на жилищни кредити

Просторен тристаен апартамент за продажба в Бъкстон-Павлово
Ексклузивна оферта

Просторен тристаен апартамент за продажба в Бъкстон-Павлово

София,Бъкстон
240,000€

В сила от 1-ви октомври

От 1 октомври влизат в сила нови изисквания за банките в България при отпускане и предоговаряне на кредити. Кредитните стандарти се промяна за заеми обезпечени с жилищни недвижими имоти.

Максималният срок по договора за кредит следва да не е по-дълъг от 30 години.

Съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане (LTV-O) следва да е в размер не по-висок от 85%.

Съотношението между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане (DSTI-O) следва да е в размер не по-висок от 50%.

От централната банка уточняват, че е допустимо одобряване или предоговаряне на кредити с параметри, които се отклоняват от въведените изисквания, като общият одобрен или предоговорен размер на такива заеми през текущото тримесечие не може да е по-висок от 5% от общата брутна стойност на новоотпуснатите или предоговорените кредити през предходното тримесечие.

С въведените изисквания се цели превантивно подсигуряване на устойчивост на банковата система .

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах