Новото строителство продължава да се развива
22-11-2023

Новото строителство продължава да се развива

prostoren-apartament-s-tri-spalni-za-prodazhba-s-funktsionalno-razpredelenie-v-kv-vitosha
Без комисионна

Просторен апартамент с три спални за продажба с функционално разпределение в кв. Витоша

София,Витоша
197,340€

Купувачите се интересуват предимно от ново строителство.

Не се наблюдава съществена промяна на имотния пазар у нас - новото строителство продължава да се развива, а купувачите се интересуват предимно от ново строителство.

Последните данни сочат, че цените в София за последното тримесечие нарастват с 6% на годишна база, което е забавен темп, но това се дължи на пика на цените, достигнат в края на 2022 г.

Основния двигател на пазара за тази година е ръстът на доходите и ниските равнища на ипотечните лихви. Ако се приравнят с инфлацията, реалният ръст на цените е около нула. В момента в София цената на квадратния метър при сключените сделки е на около 1550 евро, което е същото, както в края на миналата година.

Южните квартали са най-привлекателни в столицата. Водещо е къде има възможност за покупка на имот ново строителство, тъй като новото строителство е с по-добро качество и предлага повече удобства съвместими с модерния начин на живот. В кварталите, които няма толкова ново строителство, се наблюдава липса на предлагане на вторичния пазар, тази тенденция ограничава предлагането, което вдига цените.

Данните от Агенцията по вписванията показват спад на обема на сключените сделки с 5% за София, а в други части на страната с от 10% до 20%, но това е нормално, тъй като сравнението е с миналата година, която бе върхова за пазара. Очаква се тази година да е една по-слаба като обем, но съпоставима с миналата.

През тази година се наблюдава задържане на цените на ваканционните имоти, също така спад в интереса към летните курорти за сметка на зимните.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах