Проблеми с доставки на строителни материали водят до поскъпване и стимулират местното производство
20-10-2021

Проблеми с доставки на строителни материали водят до поскъпване и стимулират местното производство

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
171,446€

Пандемията оказа значително влияние върху много сектори, като сред най-силно повлияните е строителният.

Сред ясно открояващите се тенденции през последната година е повишеното търсене на жилищни имоти, като купувачите предпочитат ново строителство с по-голяма площ и сключват сделки на възможно най-ранен етап на изграждане. Заедно с това промяната в работните навици и ускорената дигитализация, включително ръстът на електронната търговия, генерират повишено търсене на логистични и складови площи.

Строителството не само ще продължи да се развива активно, но е и предпоставка за редица икономически процеси, тъй като освен наличното голямо търсене на пазара и достъпността на ипотечното кредитиране то има сериозен потенциал за стимулиране възстановяването на редица производства и за създаването на работни места. На преден план излизат строителните материали, чиито цени само за първата половина на годината са нараснали с двуцифрен темп, невиждан от години.Проблемите с веригите на доставки, цената на базовите суровини като метали и дървесина, както и увеличението на горивата пряко рефлектират върху пазара на строителни материали, като за момента маржът на цените се компенсира от засиленото търсене, но не се очаква поскъпването им да е само временно. Всичко това превръща производството на строителни материали в една от най-атрактивните инвестиционни ниши, с висока рентабилност и възвръщаемост. Собствена производствена база, богато и качествено портфолио, наличност на квалифицирани кадри и установени търговски контакти са важните предпоставки за успеха на такова бизнес начинание, като България има много добри традиции в сектора. Сред тях например е преработката и производството на облицовъчни материали от мрамор и камък, които са подходящи за практични и нестандартни екстериорни и интериорни решения .

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Като кликнете върху „Съгласен съм“, вие се съгласявате да съхранявате бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията на сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителностза повече информация.
Съгласен съм
X