Проблеми с доставки на строителни материали водят до поскъпване и стимулират местното производство
20-10-2021

Проблеми с доставки на строителни материали водят до поскъпване и стимулират местното производство

Ексклузивна оферта

Прекрасен тристаен апартамент със собствен двор в новострояща се сграда "QHome"

София,Витоша
171,446€

Пандемията оказа значително влияние върху много сектори, като сред най-силно повлияните е строителният.

Сред ясно открояващите се тенденции през последната година е повишеното търсене на жилищни имоти, като купувачите предпочитат ново строителство с по-голяма площ и сключват сделки на възможно най-ранен етап на изграждане. Заедно с това промяната в работните навици и ускорената дигитализация, включително ръстът на електронната търговия, генерират повишено търсене на логистични и складови площи.

Строителството не само ще продължи да се развива активно, но е и предпоставка за редица икономически процеси, тъй като освен наличното голямо търсене на пазара и достъпността на ипотечното кредитиране то има сериозен потенциал за стимулиране възстановяването на редица производства и за създаването на работни места. На преден план излизат строителните материали, чиито цени само за първата половина на годината са нараснали с двуцифрен темп, невиждан от години.Проблемите с веригите на доставки, цената на базовите суровини като метали и дървесина, както и увеличението на горивата пряко рефлектират върху пазара на строителни материали, като за момента маржът на цените се компенсира от засиленото търсене, но не се очаква поскъпването им да е само временно. Всичко това превръща производството на строителни материали в една от най-атрактивните инвестиционни ниши, с висока рентабилност и възвръщаемост. Собствена производствена база, богато и качествено портфолио, наличност на квалифицирани кадри и установени търговски контакти са важните предпоставки за успеха на такова бизнес начинание, като България има много добри традиции в сектора. Сред тях например е преработката и производството на облицовъчни материали от мрамор и камък, които са подходящи за практични и нестандартни екстериорни и интериорни решения .

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах