Реформа в Направление "Архитектура и градоустройство"
26-10-2021

Реформа в Направление "Архитектура и градоустройство"

Ексклузивна оферта

Продажба на панорамен четиристаен апартамент в новострояща се сграда в кв. Витоша - QHome

София,Витоша
224,701€

По-лесна връзка с гражданите, дигитализация на повече услуги, без високо и по-гъсто застрояване в полите на Витоша, както и създаване на нови отдели в Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ) - това са част от реформите, по които ще се работи за развитието на София.

Сградите са едно от основните направления, на които ще се постави фокус. Цифрите показват, че 40% от консумацията на електроенергия в ЕС идва от сградите. Затова дейностите по програмата за саниране и енергийна ефективност в София ще продължат. За пример панелно жилище от 100 кв.м. консумира 15 киловата електрическа мощност. След саниране разходите могат да паднат 3-4 пъти. „Зеленият град“ включва много повече от зелени градинки и качествени улици.

Също така се предвижда създаването на звено „Жилищни политики”. То ще се занимава с проблемите за развитието на програмата за енергийна ефективност и създаване на система за цветови решения в центъра и районите, където се извършва саниране.

Предстои и стандартизирането на всички документи и процедури в районните администрации. През тях минават значителна част от строителните и градоустройствени решения в София, но за момента всяка от тях има различни правила. В новите планове за развитие влиза и създаването на електронни услуги за гражданите, както и изцяло дигитализиран архив на градоустройствената документация, за да се улесни максимално комуникацията между граждани и администрация.

Друга насока, на която ще се обърне внимание, е качественият градски дизайн.

Столична община ще продължи да полага усилия изработването на Подробните устройствени планове (ПУП) да става максимално бързо. За визията на града ще се спазват няколко основни изисквания, като едно от тях е максимално запазване облика на историческия център на София. Това е категорично изискване, което да се предвижда да бъде гарантирано чрез градоустройствените планове и внимателен подход към строителството на високи сгради. Освен това ще продължи да се държи на максимална прозрачност и различните проекти ще минават на обсъждане.

bg-image

Търсите нов имот?

Абонирайте се за нашия бюлетин!
Получете всяка седмица нови имоти и интересни статии директно във вашата електронна поща
Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето преживяване на нашия сайт. Използвайки нашия сайт, вие се съгласявате с нашите бисквитки. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.
Разбрах