Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да ви заинтересува.

Разбрах
01.08.2019

Очаква ли се пренасищане на пазара на имоти под наем и как това ще се отрази на търсенето в дългосрочен план?

Пренасищане на пазара на имоти под наем в определени сегменти и райони на София, отчитат данни на експерти. Прогнозите показват възможност за намаляване с над 30% наемните цени на тристайни апартаменти от среден клас.

Най-добър пример за това е Студентски град, където само за последните два месеца за регистрирани над 200 обяви за свободни едностайни апартаменти. Подобни данни има и за тристайните жилища почти във всички райони на столицата.

Според данни, купувачите на имоти в София реализирали покупка с цел инвестиция през последните три години са около 25-30%. В дългосрочен план предлагането на имоти под наем ще надвиши търсенето още повече, което ще доведе до по-голяма конкуренция и до понижаване на цените.

С времето тази тенденция значително ще намали търсенето на инвестиционни имоти в Студентски град, което от друга страна ще позволи на купувачите за лично ползване да закупят жилище на по-изгодна цена. Колкото до тристайните жилища пазарът остава динамичен, но бавното отдаване под наем е сигнал за намаляване на интереса от страна на наемателите.

Причината за това е, че наемната цена на повечето имоти често надминава месечната вноска по ипотеката, а това е достатъчен повод много хора със стабилни доходи и добър стандарт на живот да закупят собствен имот.

Според експерти до 12-20 месеца, когато голяма част от купувачите, закупили основно на зелено, ще придобият нови жилища и ще освободят голяма част от наетите такива. При тези обстоятелства наемните цени на тристайните жилища от среден клас може да паднат с над 30%. От друга страна в случай, че строителния ръст продължи със същите темпове през следващите години, това би могло да доведе и спад на продажните цени с 4-5% поради липсата на инвестиционен интерес и в този сегмент.


Подобни новини

Уважаеми Дами и Господа,

На 25 май 2018 влезе в сила общ регламент за защита на личните данни (Регламент ЕС N 2016/679). За да продължим да изпращаме към вас най-актуалните предложения имаме нужда от вашето съдействие и съгласие за получаване на маркетингови съобщения от Смарт Брокерс ООД.

Ако желаете да получавате информация за най-актуалните ни оферти за продажба и наеми на недвижими имоти, събития и интересни новини, съгласно Европейските изисквания, моля абонирайте се за нашия електронен инфобюлетин.

Този месец актуализираме и Политиката за поверителност на нашия уебсайт, за да може по-лесно да разберете как събираме личните ви данни, каква информация може да бъде събрана, как може да бъде използвана, какъв е срокът за който я съхраняваме, как съхраняваме личните ви данни и на кого могат да бъдат прехвърляни те. Моля запознайте се с Политиката за поверителност тук

За да потвърдите Вашето съгласие да получавате нашия бюлетин, моля натиснете бутона:

Ако НЕ желате да продължите да получавате нашия бюлетин, моля, натиснете ТУК
или ни изпратете e-mail на office@smartbrokers.bg